למה כולם מדברים על צמיחה, אובססיביים להשיג "GROWTH" אבל אף אחד לא מדבר על "אדמה"?
בשבוע שעבר התייעצה איתי חברה טובה, מנכ"לית ארגון מוכר, שמחפשת רעיונות חדשים לצמיחה. כששאלתי אותה "איך האדמה שלכם?" היא לא הבינה מה אני רוצה ממנה, וכשהתחלתי לדבר בהתלהבות על "אדמת חמרה" על "תולעים" ואפילו על "מיקרואורגניזמים" היא כבר חשבה שבאמת התחרפנתי.
אז הייתי צריך להתחיל להסביר מהתחלה.
כשהקשבתי לה מתארת את הסיטואציה המורכבת בה היא נמצאת, היה לי חיזיון של "גינה". דמיינתי גינה מרהיבה, עם פרחי אמנון ותמר - סגולים, צהובים, ואדומים, עם מדשאה ירוקה, רעש פכפוך מרגיע של מים וגם גפן שמצילה ממעל. גינה היא אנלוגיה מושלמת לניהול.
חוקי הטבע - בגינה ובעסק
מה הקשר בין עבודת גינון לבין ניהול עסק מורכב? בטח שאלת את עצמך וגם אם לא אני אענה בכל זאת: כל מה שקיים, מתנהג על פי אותם חוקים, חוקי הטבע. זה נכון לגבי המימד הפיזי, אבל זה נכון גם לאיך שאנשים מתנהגים, ועסקים פועלים. הכל תבנית בתוך תבנית, כמו פרקטלים שהם שיקוף של אותם חוקי טבע.
בכל מקום שנסתכל נראה את אותם דפוסים, בכלכלה, בעסקים, על תחרות, על צמיחת חברות או נבילתן, שינוי, התחדשות, והישרדות. הכל קיים ומתנהג בצורה דומה. כשחושבים על זה ככה מבינים שהמרחק בין גינה לבין עסק הוא לא כזה גדול.
חזון הגינה - האסטרטגיה
מקים הגינה, צריך להחליט איזו גינה הוא רוצה, הגינה שלו מורכבת מהחזון, הסיבה שבגללה הוא מטפח בכלל גינה. המטרה תכתיב את סוג מהאדמה שהוא בוחר, הצמחים והפרחים (שהם האנשים), הפרי (המוצר) וכמובן הצמיחה שהיא הדבר הכי נפלא בטבע. כל גינה והיעוד שלה - גינת ירק, גינת פרי, גינת זן, אולי גינת גג, או ערוגה בשביל הכניסה לבית ואפילו אדנית של צמחי תה במרפסת.
האדמה - התרבות הארגונית
כל החזיון הזה עבר לי במהירות בראש, ממש בהבזק, בזמן שהחברה המנכ"לית בוחשת את הקפה (והראש שלי). היא ביקשה ממני רעיון לצמיחה - אבל אני ביקשתי ממנה קודם לספר לי מה קורה אצלהם מתחת לאדמה...
בעיני אדמה היא התרבות הארגונית של החברה (או הצוות). כשאנחנו מסתכלים על גינה אנחנו לא מבחינים באדמה שלה, היא הרי לא יותר מדי מעניינת וגם בד"כ מוסתרת על ידי הצמחים ממעל. אבל רוב החיים בגינה קורים בכלל מתחת לאדמה ומומחים כותבים שהיא האלמנט הכי חשוב בגינה. חיים שם מיליארדי אורגניזמים, מפרקים חומר אורגני מת שהופך להיות מזון לצמחים, שהכרחי לגדילתם. עולם החי שם כולל בקטריות, פטריות, תולעים, חרקים. כולם תלויים בסוג האדמה, רמת ה- PH שלה, המינרלים וסוג החול.
סוג האדמה צריכה להיות כזה שמתאים לסוג הגינה שרוצים לגדל, יש אדמת חמרה עשירה בברזל מתאימה לצמחי בית ויש אדמת לס האוורירית ועשירה במינרליים שמתאימה לכלניות ושיחי שמשון. המבנה המולקולרי שלה, משפיע על הפעילות הביולוגית בה, לחומר האורגני ומשם לפוריות שלה.
האדמה (התרבות הארגונית) היא הגורם המשותף לכל הצמחים שמכים בה שורשים. האדמה צריכה להלום את מטרת הגינה ולצפות פני עתיד, כי אחרי שהגינה כבר צומחת יהיה כמעט בלתי אפשרי להחליף אדמה מבלי לעקור את כל הצמחים ולהתחיל מחדש. כל צמח שנשתל בגינה נקלט או לא, קודם כל בגלל האדמה.
לכן שאלתי אותה על "מתחת לאדמה", התרבות הארגונית הזו, כל מה שקורה שם חשוב יותר לצמיחה מכל אלמנט אחר.
הצמחים - האנשים
נלהב מהאנלוגיה שמצאתי המשכתי אל הצמחים, הצמחים, הם האנשים, כל אחד מהם עושה את תפקידו בטבע, אי אפשר לאלץ אותו להיות פרח או צמח אחר, המקסימום שהוא יודע זה להיות הוא עצמו. לא ראיתי גנן שביקש מורד להפוך להיביסקוס. מלאכת הגנן היא בבחירת הצמחים אבל מרגע ששתל אותם, המקסימום שהוא יכול לעשות זה לתת להם את התנאים לצמוח במלוא תפארתם כפי שהם נועדו להיות וזאת ללא מאמץ מיוחד. כמובן שבחירת הצמחים והמיקום שלהם בגינה הם מתפקידי הגנן, המטרה שלו היא ליצור הרמוניה ביניהם שתתאים לחזון הגינה. אם זו גינת נוי הוא ממש צריך לפסל ולעצב בצבעים, אם זו גינת ירקות הוא צריך לוודא שיהיו לו את כל המרכיבים שצריך לסלט טעים.
לפעמים הגנן, באין ברירה, צריך לעקור צמח, אולי כי התייבש וקמל או אולי כי הוא הפך לפרזיט הפוגע בצמחים אחרים, מטיל עליהם צל שמסתיר מהם את השמש.
הדבר הכי חשוב לצמחים, הוא "לצמוח", בסקר שפורסם עולה כי התפתחות מקצועית חשובה היום לאנשים אפילו יותר משכר או שעות עבודה גמישות.
הגנן - המנהל
המנהל הוא גנן, לעיתים הוא זה שהקים את הגינה, לפעמים הוא קיבל אותה ועכשיו הוא אחראי על טיפוחה. מנהל טוב מבין שהוא לא אחד הצמחים, אף מנהיג אמיתי לא חושב את עצמו בוגונביליה. הגנן הוא חיצוני לגינה ואמור לאפשר לה את התנאים המיטביים לצמוח, הוא גם מבין שהיופי של הגינה הוא לא בזכות עלי הכותרת שלו אלא בזכות האקוסיסטם שהוא אצר ויצר.
כל גנן רוצה שהגינה שלו תצמח, אבל הוא לא יכול לאלץ אותה או לעשות אותה בעצמו. המקסימום שהוא יכול הוא להבין את חוקי הטבע, לתת את התנאים הכי טובים וכל היתר כבר יקרו מעצמו.
תפקידי הגנן:
לדעת למה הגינה נועדה - משמעות
תכנון הגינה - אסטרטגיה
לדאוג לאדמה - התרבות הארגונית
אור שמש - משמעות והשראה
מים - משכורות
דשן - מחמאות והכרה
הוספת צמחים - גיוס טאלנטים
עקירת צמחים - פיטורין
להגן- ממזיקים, פולשים וציפורים ׁ(אולי צריך אפילו דחליל)
גיזום - פידבק והכוונה
והנה משהו מנחם לכל המנהלים, בפעם הבאה שתחטפו איזו כאפה ותחשבו "למה זה מגיע לי", נניח עובד מצטיין יתפטר לכם. תבינו שזה לא נגדכם, עבודת הגנן אף פעם לא נגמרת כי הגינה לא סטטית תמיד יהיו התמודדויות ותמיד תהיה המון עבודה לגנן, גם אם הגינה מדהימה היא לא תישאר ככה ללא טיפוח, אי אפשר להזניח גינה, ככה זה גינות, הן אורגניזם חי - שצומחות ונובלות על פי חוקי הטבע - וזה היופי המדהים שיש בהן.
גפן
Comments